................................. Διαδικτυακή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ • online...................................

γειτονιά // Ουσιαστικό θηλυκό // το σύνολο από γειτονικά σπίτια, το οποίο αποτελεί τμήμα της συνοικίας συνώνυμο: μαχαλάς συνεκδοχικά το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν σε γειτονικά σπίτια // (μεταφορικά) το σύνολο όμορων χωρών //(σε γενική, ως χαρακτηρισμός) της γειτονιάς: περιφερειακός συνοικιακός
Μαθηματικά η γειτονιά ενός σημείου είναι μία από τις βασικές τοπολογικές έννοιες και χρησιμοποιείται για να τυποποιήσει την «εγγύτητα» άλλων σημείων προς αυτό.
Καλημέρα γείτονα...

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Στο δρόμο για Κορώνη..... Είναι η ζωή ένα ταξίδι

   ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ  


της Άννας Μάντησον - Δαμιανού

Είναι η ζωή ένα ταξίδι, μέσα από χαρές και λύπες. Κάθε μέρα του χρόνου, κάθε τόπος, κάθε λαός, μαζί περνάμε τους Χειμώνες, τα καλοκαίρια, κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο. Κι όμως ο καθένας, με τις δικές του ταραχές, προβλήματα και έννοιες , όλοι μαζί στο γλέντι, στο χορό και στα τραπέζια. Κι από το μακρινό ταξίδι της ζωής, οι στάσεις εδώ στα πανηγύρια, στις γιορτές, ανάμεσα στους φίλους, στη μουσική, όλη η πλατεία γίνεται ένας χαρούμενος κόσμος . 

Κι εδώ, στο πανηγύρι, Νέα Κορώνη. Κόσμος πολύς και μουσική, γλέντι και φαγητά, γλυκά, μια καλή αρχή, ένα καλωσόρισμα του Φθινοπώρου που μας έρχεται. Και καθώς σέρνεται ο χορός (ελληνική αρχοντιά), κουνάμε το μαντίλι στο καλοκαίρι αποχαιρετώντας το, στρίβεται το μαντήλι, χορεύοντας μαζί, καρδιά και χαμόγελα. 

Από την Αθήνα με προορισμό την Κορώνη (Μεσσηνίας) περνάει κανείς από αρκετά χωριά και κωμοπόλεις. Αν αυτό το πέρασμα γίνει στις 8 με 9 Σεπτέμβρη, με τον εξής προορισμό, μπορεί να περάσει μέσα από ένα τοπικό πανηγύρι. Το χωριό Νέα Κορώνη, περίπου 10χλμ. πριν τον προορισμό, γιορτάζει και στην στρογγυλή πλατεία του στήνεται ένα πανηγύρι, μια μικρή γιορτή του χωριού απ’ όπου ο δρόμος περνάει μέσα από αυτό. Υπάρχει άφθονο, παραδοσιακό γουρουνόπουλο, σουβλάκια, καλαμπόκια συνοδευόμενα από μπύρα και αναψυκτικά (με την επιμέλεια του πολιτικού συλλόγου Λογγάς) λουκουμάδες και ντόπια γλυκά και προϊόντα. 
Όλα μαζί συνοδευόμενα από ζωντανή μουσική (το βράδυ) και το κήρυγμα του παπά της εκκλησίας (το απόγευμα). Έξω από τη εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη δίπλα στη στρογγυλή πλατεία, στήνονται τραπεζάκια και καρέκλες τα οποία αγκαλιάζουν την μισή πλατεία φτάνοντας ως το πεζοδρόμιο της και την σκηνή του συγκροτήματος μουσικής. 

Υπάρχουν μαγαζιά, παντοπωλεία και ένα σούπερ μάρκετ καθώς και διάφοροι μικρέμποροι, που έχουν τα δικά τους εμπορεύματα πάνω σε πάγκους, όπως καλλιτεχνικά αντικείμενα, προϊόντα του τόπου και υπόλοιπα αξεσουάρ. Κάποτε το πανηγύρι διαρκούσε μια εβδομάδα και όλα τα τότε μαγαζιά της Καλαμάτας συγκεντρώνονταν εκεί, ακόμα πωλούνταν και ζωντανά. Εκείνη τη μέρα γιορτάζεται η γέννηση της Θεοτόκου. 
Πήραμε ότι μας άρεσε από τους πάγκους, φάγαμε και τη γουρουνοπούλα, είδαμε και τους χορούς και τις χαρές των συμμετεχόντων στο πανηγύρι και φύγαμε για τον προορισμό μας. Λίγο έξω από την Νέα Κορώνη, η ταμπέλα δείχνει «Βουνάρια», εκεί το τιμόνι στρίβει, βγαίνουμε από τον κεντρικό και διασχίζοντας το γραφικό χωριό, ο δρόμος καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Περούλια (μία απ’ αυτές που οι θαλάσσιες χελώνες αφήνουν τ’ αυγά τους). Εκεί κατεβαίνουμε στο κόραλ μπιτς με τους χυμούς, καφέδες για όλες τις προτιμήσεις, μεζέδες και μπύρες διαφόρων γεύσεων, πιάνουμε και μια ξαπλώστρα κι απολαμβάνουμε τη γαλήνια θάλασσα. 

Για την 28η Οκτωβρίου Για των πατέρων τη σεβαστή τιμήν Για των πατέρων τη σεβαστή τιμήν πένθος, το πέσιμο των ξεραμένων φύλλων και τα δέντρα αλαφροΐσκιωτα . Για των πατέρων τη λαμπρότατη αξιοπρέπεια συναυλία , χορωδία εις την τιμήν τους, σφυρίγματα και κρύο ‘’αγιάζι’’ του Βορείου ανέμου , μαέστρου της συμφωνικής ορχήστρας "Χειμωνιάτικων". Για των την τρανότατην αντρεία γιορτή , η άνθηση του αρώματος της αγάπης και η γη ανθοστόλιστη . Για των πατέρων την μεγάλη καρδιά πανηγύρια και μπουζούκια , λαϊκή μουσική , γνωριμίες , παιδιά ,νέοι και γέροι χαρούμενοι , μυρωδιές και χοροί , της ψυχής τροφή και δοξασίες της ελληνικής στεριάς . 

Άννα Μάντησον - Δαμιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου