................................. Διαδικτυακή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ • online...................................

γειτονιά // Ουσιαστικό θηλυκό // το σύνολο από γειτονικά σπίτια, το οποίο αποτελεί τμήμα της συνοικίας συνώνυμο: μαχαλάς συνεκδοχικά το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν σε γειτονικά σπίτια // (μεταφορικά) το σύνολο όμορων χωρών //(σε γενική, ως χαρακτηρισμός) της γειτονιάς: περιφερειακός συνοικιακός
Μαθηματικά η γειτονιά ενός σημείου είναι μία από τις βασικές τοπολογικές έννοιες και χρησιμοποιείται για να τυποποιήσει την «εγγύτητα» άλλων σημείων προς αυτό.
Καλημέρα γείτονα...

Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Ο Μόλυβος μεταμορφώνεται μέσα από το φεστιβάλ σε τόπο κλασικής μουσικής,

Ο Μόλυβος θέλει να γίνει Ζάλτσμπουργκ

lesvos.jpg

Ο Μόλυβος θέλει να γίνει Ζάλτσμπουργκ
Πάνω και κάτω δεξιά οι Κυβέλη και Δανάη Ντέρκεν, οι καλλιτεχνικές διευθύντριες. 
Αριστερά η σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν

Συντάκτης: Ματούλα Κουστένη*
Σε μια τοποθεσία-όνειρο. Με πρόγραμμα που φιλοδοξεί να κερδίσει από την πρεμιέρα. Με υποστηρικτές ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και την προσφέρουν αυτές τις δύσκολες εποχές. Και με καλλιτεχνικούς καθοδηγητές νέους 20 και κάτι ετών, που βρίσκουν στην τέχνη το αύριο που ονειρεύονται.
Ο,τι χρειάζεται ένα φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του και το κοινό το έχει το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ). Θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 & 21 Αυγούστου στον Μόλυβο της Λέσβου συγκεντρώνοντας 21 κορυφαίους ερμηνευτές κλασικής μουσικής, σε μια τριήμερη γιορτή με θέμα τις «Μεταμορφώσεις».
Πρωτότυπες εκδηλώσεις για ανθρώπους όλων των ηλικιών, μυημένους και μη. Διαδραστικά δρώμενα στο χωριό του Μολύβου, που θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα γιορτής. Ειδικά διαμορφωμένες συναυλίες και μουσικά εργαστήρια για παιδιά και νέους. Το Φεστιβάλ ξεκινά από τον Μόλυβο με προορισμό την παγκόσμια μουσική κοινότητα της κλασικής.
Στην εναρκτήρια συναυλία με τίτλο «Μια Νέα Εποχή» (Κάστρο Μολύβου, 21.00) σολίστ από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Αμερικανίδα βιολονίστρια Κάρολαϊν Γκούλντινγκ, ο διεθνής σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος και η 22χρονη πολλά υποσχόμενη βιολίστρια Χάιγιουν Παρκ, θα ερμηνεύσουν έργα των Ν. Μιλό, Μπραμς, Σοστακόβιτς, Μότσαρτ αλλά και Πιατσόλα, με μαέστρο τον σημαντικό Βρετανό Τζουλζ Γκέιλ.
Ιδρύτριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ είναι οι Ελληνογερμανίδες πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους (24 και 20 ετών αντίστοιχα), έχουν ήδη σημαντικές διακρίσεις και ξεχωριστό ταμπεραμέντο. «Η σύνδεση της κλασικής, με την οποία μεγαλώσαμε, με τον μοναδικό τόπο του Μολύβου, τον οποίο ζήσαμε τα καλοκαίρια από τη στιγμή που γεννηθήκαμε, είναι ένα όνειρο που το είχαμε από καιρό», μας λένε. «Oταν πέρυσι γνωρίσαμε τον Δημήτρη Τρύφων ξέραμε ότι με τη συνεργασία μας είχε έρθει η τέλεια στιγμή να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας», μας λένε οι δύο αδερφές. Ο νεαρός επιχειρηματίας Δημήτρης Τρύφων είναι συνιδρυτής και αρωγός του φεστιβάλ.
Με θέμα τις «Μεταμορφώσεις»
Οι αδελφές Ντέρκεν επέλεξαν να συστήσουν τη διοργάνωση με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με θέμα τις «Μεταμορφώσεις». Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν διάσημοι ερμηνευτές: o Γερμανός κλαρινετίστας Σεμπάστιαν Μαντς, ο Γερμανός βιολοντσελίστας Μπένεντικτ Κλέκνερ, ο βιολίστας Νοέ Ινουί, που γεννήθηκε το 1985 στις Βρυξέλλες από Ελληνίδα μητέρα, Ιάπωνα μπαμπά και πλέον κάνει καριέρα στο Ντίσελντορφ, αλλά και η γνώριμη στο ελληνικό κοινό Γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν που συμμετέχει αφιλοκερδώς στο φεστιβάλ και στη συναυλία της λήξης θα τραγουδήσει Μάλερ (21/8, Κάστρο, 21.00). Αμέσως μετά τον Μόλυβο, η Πέτερσεν τρέχει στη Μετροπόλιταν, όπου εμφανίζεται ως Λούλου σε σκηνοθεσία Ουίλιαμ Κέντριτζ!
Η κατάρτιση του προγράμματος σε ένα νεοσύστατο φεστιβάλ κλασικής δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οπως μας εξηγούν οι αδερφές Ντέρκεν, όλα μελετήθηκαν πολύ. «Το κοινό ενδιαφέρεται περισσότερο για την κλασική απ’ όσο νομίζουμε. Αρκεί να υπάρχει σωστή παρουσίαση.
Θέλοντας να του κεντρίσουμε το ενδιαφέρον εντάξαμε στην πρώτη διοργάνωση πολλά προκλητικά μουσικά κομμάτια, τα οποία και θα εξηγήσουμε στο κοινό πριν τα ερμηνεύσουμε. Προσπαθήσαμε, επίσης, να διαλέξουμε θέματα που δεν ακούγονται τόσο συχνά. Για παράδειγμα, οι “Μεταμορφώσεις” του Μπένζαμιν Μπρίτεν για σόλο όμποε αλλά και το Κουιντέτο για πιάνο του Σούμαν είμαστε βέβαιες ότι θα σας ενθουσιάσουν».
• Γιατί διάλεξαν ως θέμα τις «Μεταμορφώσεις»;
Δεν είναι μόνο το μουσικό θέμα του φεστιβάλ, αλλά και ο στόχος του. Επιλέξαμε έργα στα οποία είτε ο συνθέτης είτε η ίδια η σύνθεση βιώνουν ένα είδος μεταμόρφωσης (π.χ. «Μεταμορφώσεις» του Στράους, «Τέταρτη συμφωνία» του Μάλερ). Αυτά τα κομμάτια μάς επιτρέπουν μια κλεφτή ματιά στις σκέψεις και τα συναισθήματα του συνθέτη και μας δείχνουν διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να επιλέξουμε. Επιπλέον, το ρεπερτόριο και οι τίτλοι των τεσσάρων συναυλιών αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια μεταμόρφωσης μέσα στη ζωή.
Ο Μόλυβος μεταμορφώνεται μέσα από το φεστιβάλ σε τόπο κλασικής μουσικής, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνεται μέσα από τη μοναδική ομορφιά του τοπίου, ο ακροατής μεταμορφώνεται και αντλεί έμπνευση μέσα από τη μουσική. Γι’ αυτό και υπολογίζουμε πολύ στην παρουσία των νέων. Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τα παιδιά με το φεστιβάλ, διότι έχουν ένα μοναδικό τρόπο να καταλαβαίνουν τη μουσική.
Οι άνθρωποι της διοργάνωσης υπολογίζουν πολύ στις ντόπιες δυνάμεις, καθώς γνωρίζουν πως η πραγματοποίηση ενός θεματικού φεστιβάλ σε μια επαρχιακή πόλη πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Τα συχνότερα αφορούν θέματα οργάνωσης.
«Οπως κάποια στιγμή που χρειάστηκε να μεταφέρουμε ένα πιάνο με ουρά από την Αθήνα, επειδή δεν υπήρχε άλλο στο νησί, ή μια άλλη που σκεφτόμασταν πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε σωστή ακουστική στο Κάστρο, που δεν έχει υποδομή για συναυλίες κλασικής. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι ο Μόλυβος είναι ο τέλειος τόπος γιατί η μαγική ατμόσφαιρα που ψάχνουμε θα ενωθεί με το υπέροχο τοπίο του».
• Εχουν κάποιο φεστιβάλ σαν πρότυπο;
Υπάρχει ένα διάσημο φεστιβάλ μουσικής δωματίου στη Γερμανία, που λέγεται «Spannungen» και στο οποίο έχουμε παίξει κι οι δυο πολλές φορές. Σε κάνει να ζεις τη μουσική με μοναδικό τρόπο. Αυτός είναι ο στόχος στον Μόλυβο: να δείξουμε πως μέσω συνεργασιών διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών μπορεί να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα που ενώνει, συνδέει, εμπνέει.
info: Οι συναυλίες και τα μικρά ιντερλούδια θα δοθούν στο Κάστρο του Μολύβου, αλλά καθώς έχουν διάθεση να μετατρέψουν το φεστιβάλ σε γιορτή για όλη την πόλη, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Θα τους βρείτε παντού δύο φορές την ημέρα: γύρω στις 12.00 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα. 
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://www.molyvosfestival.com/main/programme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου