Η Λέσχη Lions «Μέγας Αλέξανδρος»
του θέματος 117 Β’ Ελλάς - Κύπρος πραγματοποίησε
ένα οδοιπορικό στις ομορφιές της Καστοριάς με τη συμμετοχή και άλλων Lions γυναικών Λεσχών της Θεσσαλονίκης με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της Προέδρου Lion Μανωλιάδου Σοφίας. Η Καστοριά πόλη των Βυζαντινών μνημείων της αρχιτεκτονικής των παλαιών αρχοντικών της, αλλά και της παραγωγής γούνας, ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και συνεχίζει την παράδοση της στο εμπόριο δυναμικά.
Την πόλη αντικρίζεις με την πρώτη ματιά να δεσπόζει στην Λίμνη Ορεστιάδα και να αντανακλά την ομορφιά της μέσα στα νερά που την περιβάλουν σε υψόμετρο 600 μέτρων.
Τόπος ευλογημένος και ιδιαίτερης σημασίας ως προς τον Ιστορικό Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού που απέχει μόλις 7,5 χιλιόμετρα από το κεντρο της Καστοριάς .
Τον χώρο του Παλαιολιθικού ανακαλυφθέντος Λιμναίου οικισμού το 1932 από τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνη Κεραμόπουλου, έχουν αναλάβει την ανασκαφή από το 1992 ομάδα Αρχαιολόγων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον οποίο και αναπαριστούν βάσει της επιστημονικής τους έρευνας δίπλα από τον χώρο των ανασκαφών.
Οι χιλιάδες μπηγμένοι πάσσαλοι που ανακαλύφθηκαν στην Λίμνη και το εγγύς περιβάλλον έχουν προσδιορίσει τον χρόνο του οικισμού εδώ και 7.500 χιλιάδες χρόνια από σήμερα και με συνεχή παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή, ως κέντρο συνάντησης και κοινωνικής συμπεριφοράς.
Το πρόχειρο και πολύτιμο Μουσείο του χώρου στο χωριό Δισπηλιό υποδέχεται τους επισκέπτες με τα αντίγραφα των ευρημάτων της ανασκαφής και δίνει την ιστορική ταυτότητα ενός πολιτισμού, που είναι μοναδικής για την εποχή του σε όλο τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Χώρο. Ενδιαφέρον έχει το βιβλίο «Δισπηλιό Σημειώσεις για τον επισκέπτη» του ομότιμου καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας Γιώργου Χουρμουζιάδη. Μια πολύ καλή αναφορά στο έργο της ανασκαφής, τα ευρήματα και την ιστορική παρουσία του Λιμναίου Οικισμού στον σύγχρονο άνθρωπο που ταξιδεύει στον χρόνο είτε ως ειδικός, είτε ως εραστής της παράδοσης. Στην Καστοριά δεν πρέπει να παραλείψουμε να κάνουμε και το προσκύνημα στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας, που είναι στο ανατολικό χώρο της Λίμνης. Έχει κτισθεί επί εποχής Αλέξιου Α’ Κομνηνού 1081-1118. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του ναού χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους και προκαλούν το ενδιαφέρον και το θρησκευτικό συναίσθημα του επισκέπτη.
Στο κεντρικό σημείο του ναού βλέπουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου ιδιαίτερης πνευματικής αξίας, την Σταύρωση του Ιησού και Αγίους. Στον ανατολικό τοίχο τον Κωνσταντίνο και Ελένη και την Δευτέρα Παρουσία, τους Αγίους πέντε της Σεβάστειας.
Η θρησκευτική ευλάβεια του χώρου και η ενέργεια που εμπεριέχει είναι το μέσον που θα αγαλλιάσει την ψυχή και θα γαληνέψει το πνεύμα. Είναι προσκύνημα που πρέπει να το βιώσει κάποιος που θα επισκεφθεί την Καστοριά.
Το σπήλαιο του Δράκου δίπλα από την Παναγία την Μαυριώτισσα αποτελεί σύγχρονο τόπο επίσκεψης με την άνεση να το διασχίσεις, να απολαύσεις τα νερά από τις μικρές λίμνες που διαθέτει, με γλυκό νερό και με ένα σύστημα εξαερισμού και θερμοκρασίας πολύ καλό σε όλες τις εποχές. Στο νέο ενυδρείο το μεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων μπορεί να γνωρίσουν οι επισκέπτες της πόλης της Καστοριάς, ψάρια του γλυκού νερού με μεγάλη ποικιλία και δίνουν με την άμεση θέα τους στον επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής τους μέσα στο υγρό στοιχείο. Είναι μια ενδιαφέρουσα περιήγηση που αφήνει την αίσθηση της χαλάρωσης και της ηρεμίας που αποπνέουν οι ζώντες οργανισμοί του νερού.
Η βόλτα στους δρόμους της πόλης θα σας αποζημιώσει με τα παραδοσιακά μαγαζιά φαγητού, που αξίζει να γευθεί ο ταξιδιώτης όπως και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που θα αγοράσει από τα ομώνυμα καταστήματα.
Την εκδρομή σας μπορείτε να την κλείσετε με τα μάτια στραμμένα στα νερά της Λίμνης. Μια εικόνα που θα την πάρετε φεύγοντας ως τελικό προορισμό για την εμπορευματοποιημένη σκέψη σας.
Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ
Εικαστικός συντάκτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου