................................. Διαδικτυακή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ • online...................................

γειτονιά // Ουσιαστικό θηλυκό // το σύνολο από γειτονικά σπίτια, το οποίο αποτελεί τμήμα της συνοικίας συνώνυμο: μαχαλάς συνεκδοχικά το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν σε γειτονικά σπίτια // (μεταφορικά) το σύνολο όμορων χωρών //(σε γενική, ως χαρακτηρισμός) της γειτονιάς: περιφερειακός συνοικιακός
Μαθηματικά η γειτονιά ενός σημείου είναι μία από τις βασικές τοπολογικές έννοιες και χρησιμοποιείται για να τυποποιήσει την «εγγύτητα» άλλων σημείων προς αυτό.




Καλημέρα γείτονα...
Powered By Blogger

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: «Το φως της Ελλάδας είναι μοναδικό», λέει η γνωστή συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ



"Η Ελλάδα είναι πάντα όμορφη. Έχετε, εδώ, πράγματα, που δεν υπάρχουν αλλού. Ίσως είναι το φως", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γνωστή στο ελληνικό κοινό, Βρετανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου "Το Νησί", Βικτόρια Χίσλοπ, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου, "Το Νήμα".
"Υπάρχουν πράγματα, που δεν είναι μόνο χρήμα- κανείς δεν πρέπει να πληρώσει για το φως, τον ήλιο, για το τοπίο. Ταξίδεψα παντού- Ασία, Αυστραλία, Κίνα. Δεν υπάρχουν χώρες τόσο όμορφες. Μπορεί, επί παραδείγματι, τα κτίρια να μην είναι τόσο όμορφα, υπάρχουν κι αλλού όμορφα κτίρια, αλλά ο συνδυασμός όλων είναι μοναδικός", λέει η κα Χίσλοπ.
"Η Ελλάδα είναι πολύ ενδιαφέρουσα χώρα, με πολύ δράμα, με μεγάλη ιστορία", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η υπόθεση στο "Νήμα" (εκδόσεις Διόπτρα) εξελίσσεται, στο κύριο μέρος της, στη Θεσσαλονίκη. Αφιερώνει μόνο "πέντε σελίδες" στην Αθήνα και λίγες στη Σμύρνη. Η αφήγηση εξελίσσεται, μέσα από τη διήγηση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, του Θεσσαλονικιού Δημήτρη και της Σμυρνιάς Κατερίνας, προς τον εγγονό τους για τα τεκταινόμενα στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, κατά τον πολυτάραχο 20ό αιώνα και διανύει όλες τις ημερομηνίες "σταθμούς"- την πυρκαγιά του 1917, τη μικρασιατική καταστροφή, τον Β' ΠΠ, την Κατοχή, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, μέχρι και τη χούντα, οπότε "τα παιδιά του ηλικιωμένου ζευγαριού αποφασίζουν να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη για το μέλλον το παιδιών τους, γιατί στα σχολικά βιβλία και στον Τύπο υπάρχει λογοκρισία, οπότε δεν έχει νόημα τέτοια μόρφωση".
Το βιβλίο καλύπτει, μέσα από τη λογοτεχνική "ματιά" της συγγραφέως, την περίοδο μέχρι και τον σεισμό του 1978, στη Θεσσαλονίκη.
"Η έμπνευση μού ήρθε από τη μικρασιατική καταστροφή. Για τριάντα χρόνια ταξίδευα στην Ελλάδα, έγραψα το 'Νησί', ήμουν και στα γυρίσματα και δεν ήξερα καλά την ιστορία όλης της χώρας. Στην Αγγλία, στο εξωτερικό, πολύς κόσμος δεν ξέρει. Όταν κατάλαβα ότι υπήρχαν μουσουλμάνοι και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη και ότι τόσο πολλοί άνθρωποι ξεριζώθηκαν, ήρθαν από αλλού, εδώ, χιλιάδες μετά τη μικρασιατική καταστροφή κι έγινε αυτό που έγινε, μού ήρθε αυτή η ιδέα για το νέο βιβλίο μου", μας λέει η συγγραφέας.
Ιδιαίτερα συγκλονιστικό είναι το απόσπασμα του βιβλίου, που αναφέρεται στην εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τους ναζί.
"Έκλαιγα, όταν άκουσα τις ιστορίες των εβραίων. Ήταν πραγματικά απάνθρωπο αυτό που έγινε. Έγραφα και δάκρυζα", λέει η Βρετανίδα δημοσιογράφος.
Η Βικτόρια Χίσλοπ συνεργάζεται με τις εφημερίδες Sunday Telegraph και Daily Telegraph, όπως και με το περιοδικό Woman & Home. Ζει στην Αγγλία με τον σύζυγό της και τα δυο παιδιά της. Της απονεμήθηκε το βρετανικό βραβείο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για το 2007.
"Το Νησί", με θέμα τη ζωή των Χανσενικών στη Σπιναλόγκα, κυριάρχησε για 24 εβδομάδες στο βρετανικό τοπ 10, με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τα 850.000 αντίτυπα, ενώ έγινε και σίριαλ στην Ελλάδα, που της εξασφάλισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο ελληνικό κοινό. Τα δικαιώματά του πουλήθηκαν σε 17 χώρες.
«Πιστεύω, όμως, ότι το ‘Νήμα’ είναι ακόμη καλύτερο βιβλίο. Σε μερικά πράγματα, όπως στη συγγραφή, βελτιώνεσαι όσο μεγαλώνεις και μαθαίνεις, σε αντίθεση με άλλα, στα οποία γίνεσαι χειρότερη, όπως για παράδειγμα το ... τένις, που έπαιζα καλύτερα, όταν ήμουν είκοσι χρονών», λέει αστειευόμενη.
Η Βικτόρια Χίσλοπ δηλώνει ερωτευμένη με την Ελλάδα, που ακόμη και μέσα στην κρίση εξακολουθεί να παραμένει «όμορφη, διαφορετική». Παρακολουθεί και τις τρέχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο τη χώρα μας κι εύχεται «όλα αυτά να έχουν ένα ελπιδοφόρο τέλος».
Ειδικά για το ευρώ, που δεν το έχει υιοθετήσει η πατρίδα της, εκφράζει την άποψη ότι «είναι λίγο τρελό αυτό που έγινε, όλες οι χώρες να έχουν το ίδιο νόμισμα, είναι διαφορετικές η καθεμία». Ωστόσο, πιστεύει πως «πρέπει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη» και «όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια, να λύσουμε τα προβλήματα».
Η Βικτόρια Χίσλοπ διαπιστώνει, επίσης, ότι «στην Ελλάδα, ο κόσμος δεν έχει την ίδια εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς», συγκρίνοντάς τη, με τη στάση του κόσμου στη δική της χώρα.
Τη ρωτάμε, εάν το «σύγχρονο ελληνικό δράμα» θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για το επόμενο βιβλίο της. «Αν υπάρχει ένα τέλος με ελπίδα, γιατί όχι», μας απαντά και προσθέτει: «Σε όλα τα βιβλία μου, στο τέλος, υπάρχει η ελπίδα...».
Αυτή την ώρα, η Βικτόρια Χίσλοπ παρίσταται σε εκδήλωση στην Πυλαία και το Σάββατο θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο, στη Θεσσαλονίκη.
Φ. Γρηγοριάδης

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου