................................. Διαδικτυακή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ • online...................................

γειτονιά // Ουσιαστικό θηλυκό // το σύνολο από γειτονικά σπίτια, το οποίο αποτελεί τμήμα της συνοικίας συνώνυμο: μαχαλάς συνεκδοχικά το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν σε γειτονικά σπίτια // (μεταφορικά) το σύνολο όμορων χωρών //(σε γενική, ως χαρακτηρισμός) της γειτονιάς: περιφερειακός συνοικιακός
Μαθηματικά η γειτονιά ενός σημείου είναι μία από τις βασικές τοπολογικές έννοιες και χρησιμοποιείται για να τυποποιήσει την «εγγύτητα» άλλων σημείων προς αυτό.
Καλημέρα γείτονα...
Powered By Blogger

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

          ΣΙΝΕΜΑ          
το Φεστιβάλ των μικρομηκάδων
  κινηματογράφος, φεστιβάλ, ταινίες, Δράμα  

Έναρξη για το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έγινε την Κυριακή  16 Σεπτεμβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στο πρόγραμμά του φιλοξενεί 195 ταινίες από 52 χώρες, αλλά και μια σειρά από ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές εκδηλώσεις.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ τόνισε:
«Το Φεστιβάλ Δράμας ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, μετά τη δρομολόγηση της ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης που θα στεγάσει τη διοργάνωση, αλλά και την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Αξιοποιώντας τη δυναμική του φεστιβάλ, το ΕΑΠ θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα. Η φιλοδοξία είναι μέχρι το 2021 να έχει αποπερατωθεί η ανακατασκευή της Καπναποθήκης. Όλα αυτά αποτελούν μια δικαίωση πολυετών και επίπονων προσπαθειών για να αναδείξουμε την ουσιαστική αξία ενός κινηματογραφικού γεγονότος και τη βαρύτητά του για μια μικρή πόλη».
Φέτος η διάρκεια του Φεστιβάλ Δράμας παρατείνεται κατά μία ημέρα, ενώ μετά την επιπλέον χρηματοδότηση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, το φεστιβάλ είναι πλέον σε θέση να προσκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας. «Συγκεκριμένα, φέτος προσκαλεί δύο συντελεστές από κάθε διαγωνιζόμενη ταινία για όλη την εβδομάδα -δηλαδή αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι η διοργάνωση, θα διεξαχθεί με μεγαλύτερη δυναμική και ο σημαντικός αριθμός των κινηματογραφιστών θα συντελέσει στο να γίνει μια πραγματική γιορτή του σινεμά» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

67 ταινίες υποψήφιες για βραβείο

Στον φετινό κινηματογραφικό θεσμό που θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν, αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα βραβεία θα διεκδικήσουν 67 ταινίες, από συνολικά 227 αιτήσεις.

«Είναι εξαιρετικά ευχάριστο ότι την αριθμητική έκρηξη των ταινιών μικρού μήκους συνοδεύει και μια ποιοτική έκρηξη. Η ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το μέγεθος και η διάρκεια βοηθούν στην ταχύτητα της αποτύπωσης» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.
Στη θεματολογία των ταινιών επικρατούν η οικονομική κρίση και οι εργασιακές σχέσεις, ενώ υπάρχουν και ταινίες που ασχολούνται με αντικείμενα όπως η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι γνωριμίες μέσω Facebook, αλλά και τα fake news. Επίσης, οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας, η οικογένεια και ο έρωτας, θέματα που απασχλούν όλους, άρα και τους κινηματογραφιστές.
συνεχίζουν σταθερά να εμπνέουν τους δημιουργούς, ενώ κάποιοι τολμούν να θίξουν θέματα ταμπού, όπως οι ομοφυλοφιλικές ερωτικές σχέσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Αν και φέτος λείπουν οι κωμωδίες, αρκετοί σκηνοθέτες έχουν επιλέξει να διηγηθούν μετααποκαλυπτικές ιστορίες για το ζοφερό αύριο ενός πολιτισμού σε παρακμή.
62 ταινίες από 49 χώρες το Διεθνές Τμήμα
Στο Διεθνές Τμήμα θα προβληθούν 62 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου, από τη Μαλαισία μέχρι τα νησιά Φερόε. Από την Ελλάδα επελέγησαν να συμμετάσχουν οι ταινίες: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου, «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και «Penal Colony» των Μάνου Τσίζεκ και Λίντσει Αλιξανιάν. Από την Κύπρο συμμετέχει η ταινία «Πέρα από τα αστέρια» της Στελάνα Κληρής.
Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας «Drama Mini Talent Lab», πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).
Άλλες εκδηλώσεις

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το «4ο Βαλκανικό Πανόραμα» με μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής , τιμά τους πρωτεργάτες του Φεστιβάλ «Clermont- Ferrand», παρουσιάζει το ειδικό πρόγραμμα «Short Matters! 2017» με τις 15 υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017, καθώς και το πρόγραμμα «EU and ΜΕ» με πέντε ταινίες μικρού μήκους που ενημερώνουν για ισάριθμα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα προσθέσουμε δε τα «Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια» (17-21/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη, με τη συμμετοχή των Άλκης Ζέη, Τίτου Πατρίκιου, Αμάντας Μιχαλοπούλου, Μάνου Κοντολέων, Δημήτρη Χαρίτου, Μάρτα Σίλβια Διος Σανς, Βίβιαν Στεργίου, Ηλία Μωραΐτης, των Δραμινών Βασίλης Τσιαμπούσης και Πολύνας Γ. Μπανά, καθώς και των σκηνοθετών Κώστα Φέρρη, Δημήτρη Αθανίτη και Ελισάβετ Χρονοπούλου που θα παρουσιάσουν τα νέα βιβλία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.efsyn.gr/arthro/sikonei-aylaia-festival-ton-mikromikadon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου