................................. Διαδικτυακή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ • online...................................

γειτονιά // Ουσιαστικό θηλυκό // το σύνολο από γειτονικά σπίτια, το οποίο αποτελεί τμήμα της συνοικίας συνώνυμο: μαχαλάς συνεκδοχικά το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν σε γειτονικά σπίτια // (μεταφορικά) το σύνολο όμορων χωρών //(σε γενική, ως χαρακτηρισμός) της γειτονιάς: περιφερειακός συνοικιακός
Μαθηματικά η γειτονιά ενός σημείου είναι μία από τις βασικές τοπολογικές έννοιες και χρησιμοποιείται για να τυποποιήσει την «εγγύτητα» άλλων σημείων προς αυτό.
Καλημέρα γείτονα...

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Δάσκαλος κατηγορείται ότι έβαλε μαθητές να χαστουκίσουν συμμαθητή τους σε σχολείο στην Άρτα

            Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014


Άρτα:               ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας 

Η μητέρα ενός μαθητή της Β΄Δημοτικού στην Άρτα κατήγγειλε ότι ο δάσκαλος του γιου της προέτρεψε τους συμμαθητές του να τον χαστουκίσουν για τιμωρία, επειδή ήταν ζωηρός την ώρα του μαθήματος.

Ο 50χρονος εκπαιδευτικός κρατείται από την Τρίτη το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα της Άρτας και το μεσημέρι θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο δάσκαλος του 8χρονου μαθητή και ζήτησε από τους συμμαθητές του, ένας - ένας να το χαστουκίζουν, ενώ τοποθέτησε στην πόρτα της αίθουσας, δύο μαθητές, ώστε να μην μπορέσει να φύγει.
Επιστρέφοντας  το μεσήμερι στο σπίτι ο 8χρονος είπε όλα όσα συνέβησαν στη μητέρα του, η οποία τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Άρτας. Η γνωμάτευση των γιατρών αναφέρει σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο του παιδιού.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΡΟΣ: Ένα νησί με πλούσια ιστορία που γνώρισε κατά καιρούς μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη


Αρχοντικά σπίτια, με βενετσιάνικες επιρροές και κτίρια που ταιριάζουν τους κλασικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, με τις επιρροές της μεσαιωνικής Ευρώπης.
Το πιο γνωστό κτίριο της περιοχής είναι το δημαρχείο που έκτισε ο Ερνέστο Τσίλερ το 1898.

Η βόλτα στα γρανιτένια σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά, κάνει τον επισκέπτη να νιώθει σαν να βρίσκεται σε κάποια άλλη εποχή. Ο περίπατος στις πλατείες και τις αριστοκρατικές συνοικίες της πόλης αποκαλύπτει την αίγλη του παρελθόντος.
«Σε αυτό τον τόπο ξαναγεννήθηκε η Ελλάδα», είπε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Αυτός ο τόπος είναι νησί με πλούσια ιστορία και γνώρισε κατά καιρούς μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη. Στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο.
Εκεί βρίσκονταν οι ταρσανάδες, τα ναυπηγεία δηλαδή, που ενίσχυαν οικονομικά όλη την Ελλάδα. Από το λιμάνι γίνονταν οι περισσότερες εισαγωγές και εξαγωγές ολόκληρης της χώρας, ενώ το εργοστάσιο βυρσοδεψίας του νησιού, στις αρχές του αιώνα, έκανε τζίρο μεγαλύτερο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την Πόπη το Φθινόπωρο στην Ερμούπολη...

Ιδιαίτερη αίγλη έδωσε στο νησί και η ανοικοδόμηση του θεάτρου «Απόλλων» το 1864, που είναι πιστό αντίγραφο της σκάλας του Μιλάνου.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η Ερμούπολη θα είναι πάντα μια ρομαντική, αλλά και σύγχρονη πόλη.
Η φωτογραφία που αλιεύσαμε στα social media και δείχνει έναν κεντρικό δρόμο της Σύρου, είναι ο καλύτερος μάρτυρας του σημαντικού παρελθόντος και του λαμπρού παρόντος.
Και είναι μόλις 3,5 ώρες από τον Πειραιά..... Αξίζει έστω και για ένα Σαββατοκύριακο.

______________________

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Τραγούδι τ'Αϊβαλιού - Ayvalık Şarkısı - A song for AyvalıkΣτίχοι - Söz - Lyrics by: Avraam Konstandinou
Μουσική - Beste - Music by : Savvas Degirmentzoglou
Εκτέλεση - Performance by: Savvas Degirmentzoglou

Απρίλης μήνα και γιορτή
Σε πρόσμενα στο Αϊβαλί
Ζήτησα αγάπη και φιλί
Μα σ'έσβησε η Ανατολή.

Rakı balık, Ayvalık
Ama sen dönmüyorsun artık
Çok ağladım, Çok sıkıldım
Dön gözbebeğim,
Çok ağladım, Çok sıkıldım
Geri dön meleğim
Aşkınla tutuştum yandım
Bana dön sevgilim.

Παντού συνθήματα παλιά
Αγάπης λόγια και φιλιά
Φεύγεις αγάπη μου τρελή
Σε πρόσμενα στο Αϊβαλί.

Rakı balık, Ayvalık
Ama sen dönmüyorsun artık
Çok ağladım, Çok sıkıldım
Dön gözbebeğim,
Çok ağladım, Çok sıkıldım
Geri dön meleğim
Aşkınla tutuştum yandım
Bana dön sevgilim.